Jeg dro med åpent sinn, var første gjest inn og ble slått i bakken fra første sekund. Smerten var til å ta og føle på. Musikken forsterket inntrykkene. Det var som å være på en intimkonsert hvor du fikk store glimt av ærlige smertefulle øyeblikk. Det var sterke sekunder, men noe av det vakreste jeg har sett på lenge. Det var et vakkert kritthvit lys i det mørkeste mørke. Det var annerledes vakker smertefull kunst.

Svein Rosseland Artisk, utstilling på Scandic Havna Hotel 2015

En påminnelse

«Du har et arrangement i dag». Ja vel. Hva skal jeg i dag, mon tro? Alene hjemme med meg og mine kreative prosjekter. En herlig annerledes dag. En dag med muligheter og åpne dører til hva enn som måtte fly forbi på min sti.

Tusen takk, Facebook, for at du minnet meg på et arrangement jeg var invitert til å delta på. Facebook er en glimrende markedsføringskanal uansett hva du måtte mene om sosiale medier. En påminnelse fra Facebook ble noe annerledes vakkert.

Link til sommerutstilling med Svein Rosseland

Smertefulle øyeblikk

Vips sto jeg med champagneglass i den ene hånden, jordbær i den andre og smertefulle innvendige tårer. En god gjeng med kjente og ukjente. Jeg visste at mer enn et menneske hadde sine øyeblikk på veggen. Jeg visste at flere enn ett menneske hadde tilsvarende smerter bak fasaden. Din smerte er en del av din historie og den er med deg. Gi den en ramme og heng den på veggen. Smertefulle øyeblikk er annerledes vakker smertefull kunst.

Inspirert

Et lite dunkelt rom med gråblå vegger dekket med store fantastiske motiver fulle av hva enn du måtte tenke at motivene skulle være. Ingen synlige titler. Ingen synlige priser. Det var opptil hver og en å sanse. Det var opptil hver og en å nyte. Det var opptil hver og en å la seg inspirere. På oppfordring fra kunstneren selv, kunne du gi bildene de titlene du selv måtte ønske.

Klart Svein Rosseland har gitt sine mesterverk en tittel, men de var ikke viktige for ham. Det var motivet og opplevelsen i seg selv som stod i fokus. Kun tre eksemplarer av hver. Jeg skal love deg at jeg selv er i tenkeboksen. Inspirert av annerledes vakker smertefull kunst.

Kun én kunstners kunst

Iskalde toner til iskald smertefull kunst. Vakkert. MaryAnn Skadal

Kunstneren selv fortalte at han tok utgangspunkt i et fotografi, men at fotografiet i seg selv ikke gjenspeilet han som kunstner nok. Derfor brukte han mange timer i etterkant til å få frem det riktige kunstneriske uttrykket bare han kan få til.

Et hav av kontraster. Fra det mørke smertefulle til det lyseste håp for veien videre. Det uperfekte forsterkes. Utsnitt fra naturen selv forvandles til en fantastisk blanding av fantasi og virkelighet. Det var ingen grenser for hva publikum så i de abstrakte bildene. Det var heller ingen fellesnevner for hva hver og en følte for bildene med menneskers liv som utgangspunkt.

Det er kun én kunstner med utgangspunkt i sitt eget liv og sine egne opplevelser og sine egne smerter, som kan klare å kreere slike verk.  Det var annerledes vakker smertefull kunst.

Toner til verket

I tillegg hadde han selv komponert musikk tilpasset ett av bildene. Det var der intimkonserten kom inn. Med musikken i bakgrunnen, ble du dratt inn i den iskalde blå verden. Det var som å gå midt inne i bildet av blått iskaldt landskap. Du hørte hver en lyd og hver en fargenyanse – det var bokstaveligtalt akkurat det som skjedde. Hver nyanse i bildet hadde fått sin tone. Det har jeg aldri opplevd før. Det er en tidkrevende jobb, men du verden så effektfullt.

Det å høre kunsterens egen historie og hans egne tanker med en rolig bakgrunn av iskalde toner, var helt magisk. Det å høre musikken på full styrke samtidig som bildet kraftfullt snek seg inn i en hver krok av hjernen, var helt vanvittig. Det var annerledes vakker smertefull kunst.

Link til motiv med musikk av Svein Rosseland

Plutselig slo deg meg

Mens jeg stod der å lyttet til kunstneren Svein Rosseland, slo det meg plutselig at verdens mange journalister hadde gått glipp av en vanvittig opplevelse. Hvor var alle de som skal fortelle om kunst og kultur fra hver krik og krok i dette landet? De hadde personlig gått glipp av et magisk annerledes smertefull kunstøyeblikk.

Det er klart det er markedsføring å bli omtalt i aviser og magasiner. Det er klart det er markedsføring å bli visst på TV eller bli pratet om på radio. Det skal nok litt til å komme innenfor dørene til journalistene, men her gikk journalistene selv virkelig glipp av noe stort.

Et tankefullt øyeblikk av angrer

Angret på at ingen bilder ble tatt på åpningen. MaryAnn Skadal

Hele verden burde fått med seg åpningen av denne lille intim-konsert-utstillingen med store kraftfulle øyeblikk. Jeg angrer som en hund på at jeg der og da lot være å være modig. Av respekt for talen og kunstneren lot jeg også kameraet mitt ligge i veska. Jeg tenkte at kanskje var det meningen og kanskje er det ufint å skulle filme det hele og ta bilder av dette vakre øyeblikket.

Jeg angrer som en hund. Det var akkurat det jeg skulle ha gjort. Jeg skulle ha filmet og tatt bilder av åpningen. Det var et angrende annerledes vakkert øyeblikk.

Øyeblikket er over, men vi kan gjøre noe

Jeg tok med meg kameraet ut igjen dagen derpå. Jeg tok masse bilder og hodet mitt er fullt av inspirasjon. Jeg ønsket egentlig å lukke dørene, sitte stille midt på gulvet helt alene og nyte hvert eneste bilde resten av dagen.

Jeg spurte kunstneren om jeg fikk lov til å påta meg kunstner-forfatter-fotograf-formidler-rollen med han som hovedperson. Jeg fikk dette til svar:

«Jeg er målløs, Mary Ann — det er sterkt. Du får selvfølgelig lov til å skrive hvis du vil. TAKK!»

Jeg håper du som leser denne artikkelen kan dele den med verden. På forhånd sier både kunstneren og jeg selv tusen takk for hjelpen.

Ta deg en tur til Scandic Hotel Havna på Tjøme og opplev bildene selv. I mellomtiden kan de nytes her.

Jeg klarer dessverre ikke å gjenskape magien i rommet i denne artikkelen. Bildene er 100.000 ganger vakrere i virkeligheten. De må oppleves.

Mange favoritter. Uendelig annerledes vakker smertefull kunst av Svein Rosseland

Min favoritt

Første gang var det iskalde toner som fanget min oppmerksomhet. Dagen etter var det et ansikt som grep meg med full kraft. Også et bildet som nesten var litt gjemt, var helt underlig vakkert på dag nummer to. Bak et svart slør, kan det var mange tanker.

Det er vanskelig å velge seg en favoritt. Motivene vokser med deg. Om du løper gjennom, går du glipp av noe fantastisk. Om du løper gjennom livet, går du også glipp av noe fantastisk. Nyt øyeblikkene – også de smertefulle. Ta deg tid til øyeblikkene. I det uperfekte finnes det annerledes vakker smertefull kunst.

Skrevet på Facebook lørdag 6. juni 2015 «I dag dro jeg uplanlagt på åpning av en kunstutstilling. Facebook minnet meg på at jeg hadde et arrangement. Tusen takk for det, Facebook. Jeg klikket meg inn for å se hva det var og vips fikk jeg tilbud om jordbær og champagne. Må si jeg sjelden har blitt så tankefull. Kunstneren ønsket ikke å fortelle sine titler. Han ønsket at vi selv skulle danne våre egne tanker når vi så på bildene han på mesterlig vis hadde kreert. Det ble mange tanker. Bildene tok meg med på en vakker reise gjennom livet. De tilsynelatende mørke motivene, var fyllt med uendelig mye lys. Går det an å si vakker smerte? Jeg tror det er de dypeste bildene jeg noen gang har sett utstilt. Vi så alle ulike ting i hans motiv, men jeg tror vi alle kunne føle og kjenne oss igjen i flere av de. Det er bare å ta turen til Scandic Havna Tjøme for å se bildene til Artist Svein Rosseland. Det var en opplevelse av de sjeldne. Tusen takk for en fin lørdag ettermiddag. Jeg lurer meg i hjel på hvor journalistene er når de burde være tilstede for å vise verden hvilke talenter som finnes på øya vår. Det var annerledes vakkert fra ende til annen.»

«Kjære Mary Ann. Tusen, tusen takk for en fantastisk varm og sterk beskrivelse av møtet ditt med kunsten min. Blir sterkt rørt. Tusen takk for at du deler opplevelsen din! Hilsen fra Svein»

Velkommen på utstilling

Link Sommerutstilling 2015 med Svein Rosseland Link til Artist Svein Rosseland på Facebook Link nettsiden «sveinrosseland.com»

Som om ikke det var nok..

I dag ble jeg overrumplet av noe vi mennesker nesten har sluttet med her oppe i det vindfyllte nord. Plutselig ser jeg to kjente ansikter komme opp trappen rett utenfor mitt kjøkkenbord. I alle dager, tenkte jeg. Hva skjer nå?

Der stod kunstneren Svein Rosseland i egen høye personlighet med sin vakre skjønne kjære ved sin side. De er to utenom-det-vanlige-mennesker. Men hva i alle dager skulle de hos meg å gjøre?

Visste du at det hyggeligste som finnes er når noen plutselig bare kommer helt uplanlagt og banker på din dør for å gi deg en klem og si «tusen takk for ditt engasjement».

En overraskelse fra Svein Rosseland.

Kunstens visdom

Selv i det mørkeste mørke finnes det lyseste lys for veien videre. Selv smertefulle opplevelser kan bli vakker kunst. Vi burde alle banke overraskende på andres dører med en god klem oftere – også helt uten noen grunn.

Tusen takk for det perfekte uperfekte. De sterke bildene hadde vært helt annerledes uten tøffe erfaringer. Dine opplevelser er gull verdt om du velger å se det med slike øyne. Velg å se lysstrålene som viser deg veien til løsninger. Det er aller mest lys i bildene til Svein Rosseland. Kontraster gir annerledes vakker smertefull kunst.