Klokken ringen. Jeg våkner og er klar for dagen. Som vanlig reiser jeg meg opp for å gå ut på badet. Da går hele verden rundt, som om jeg er i en tørketrommel. Krystallsyken: «I dag er det deg og meg».

Reisesyke som bilsyk, flysyk og sjøsyk har alltid vært mine følgesvenner. Å kaste opp på tur har jeg gjort mye. Det er årsaken til at jeg alltid kjører selv og sjelden sitter på med andre. Å hoppe i en karusell kan jeg bare glemme. Blir rett og slett svimmel bare av å se på ting som går rundt og rundt. Dette er vel bare slik det er, har jeg og alle rundt meg tenkt. Ingenting å gjøre. Ingen bekymring å spore. Kanskje var det et hint om at Krystallsyken en dag kommer på visitt.

Dager med krystallsyken

Alt gikk rundt og jeg ble livredd

Så en dag for noen få år siden gikk alt rundt da jeg våknet fra nattens søvn. Trill rundt. Jeg ble livredd. Kvalmen kom snikende i raskt tempo. Barna måtte på skolen og den morgenen var eneste mulighet å kjøre de. Det var ingen andre å spørre om hjelp den dagen. Jeg kjørte sakte, leverte barna og parkerte bilen. Min mann måtte komme fra jobb og kjøre meg hjem Legen ble kontaktet, MR ble tatt av hodet og jeg ble sendt til spesialister for øre / nese / hals. Konklusjonen var Krystallsyken. Jeg fikk behandlig etter noen uker med feilsøking og siden har den vært fraværende.

Krystallsyken i snill utgave

Så for en uke siden gikk det trill rundt igjen. Krystallsyken: «I dag er det deg og meg». Sist onsdag kom han i en snill utgave. Svimmel, kvalm og ustø var jeg, men det roet seg ganske fort. Allikevel var jeg uvel og sliten hele dagen. Ikke redd for at sykdommen er farlig, men redd for å bli svimmel og kvalm igjen. Dagen etter var jeg helt normal.

Krystallsyken kan være ganske ufin

I går våknet jeg med nok et anfall, denne gangen var det som å være i en tørketrommel ute av kontroll. Krystallsyken: «I dag er det deg og meg». I går hadde han tenkt å være ganske ufin. Å prøve å reise seg opp fra sengen var en uaktuell tanke. Jeg vekket ungene ved å rope fra sengen. De er selvgående om morgenen, så det taklet de fint. De har skolebussen som henter de i år, slik at jeg kunne la bilen stå. Sengen ble min redning i går. Jeg prøvde flere ganger å reise meg for å stå opp, men verden var i en ustoppelig snurr. Ikke annet å gjøre enn å bli liggende. Så lenge jeg lå stille, gikk det fint.

Da legen behandlet meg sist, fikk jeg et ark med øvelser som jeg av og til leser gjennom for å friske opp hva jeg skal gjøre om jeg får tilbakefall. Da jeg lå i sengen time etter time, prøvde jeg å se for meg øvelsene. Jeg gjorde slik jeg klarte å huske de og kom meg på den måten ut av sengen til slutt. Kanskje klarte jeg selv på underlig vis å få krystallene tilbake i riktig bane.

Behandling av krystallsyken

Magen romlet og timene gikk. Ved 11-tiden stilnet det. Forsiktig kom jeg meg ut av sengen og tuslet meg ned til brødskive og vann. Brødskive er det kjedeligste i hele verden, men det var ubeskrivelig godt når magen hadde romlet siden kl 0700. Hodet var ustablit i hele går, men i noen timer klarte jeg å gjøre helt normale ting. Mot kvelden kom dundrene hodepine og jeg var helt utslitt. På nett står det at anfall varer ca 1 minutt, men du verden å sliten man blir av det og spesielt når de kommer igjen og igjen. Krystallsyken gir meg mange svar på svimmel fortid, men også mange spørsmål om hvordan han og jeg skal gå livet videre side om side.

Spesialist er en god ting

I dag er jeg litt forsiktig med å røre hodet, men ellers ganske grei form. Merker at ikke alt er som det skal, men det går heldigvis ikke rundt. Jeg har ringt til en manuellterapeut med spesialisering på krystallsyken. Hun ringte meg tilbake etter ca 30 sekunder og gav meg time i morgen tidlig. For en rask respons og hyggelig service. Dager som om jeg er i tørketrommel har jeg ikke tenkt å fortsette med, så jeg håper på behandling som hjelper og gode råd som kan forebygge og forhindre at Krystallsyken kommer på besøk igjen.

Nettet er full av informasjon om krystallsyken. For å være ærlig har jeg ikke lest så mye før nå. Det ble jo behandlet bort sist og jeg har egentlig ikke tenkt stort over det i etterkant. Denne gangen virker det som om Krystallsyken har tenkt å hilse på med jevne mellomrom og derfor blir jeg fort sittende å lese meg opp på dette. Gleder meg egentlig til å høre hva terapeuten forteller meg i morgen. I følge nettet ligger det ann til at jeg og min venn Krystallsyken kan få et livslangt forhold med min fortid med reisesyke og svimmelhet. Ja, ja. Han kan få være med på min reise, men han skal møte positiv innstilling og vilje til å roe han ned.