Det var det beste jeg visste – å besøke mine barns oldemor og få servert min mormors rykende ferske bakevarer. Hennes hveteboller var helt magiske. Oppskriften sikret jeg meg til stor glede for generasjoner som kommer. I går bakte jeg disse bollene nok en gang. Det var lykke i heimen etter stor innsats på fotballbanen og skitrening. Her kan du få oppskriften fra min barndom.

Mormors hveteboller gir lykke i heimen

Mormors hveteboller. Magiske barndomsminner for MaryAnn Skadal

  • 1,5 kg hvetemel
  • 250 gram melis
  • 2 ts bakepulver
  • 2 pk tørrgjær
  • 1/2 ts kardemomme (kan droppes)
  • 1/2 ts kanel (kan droppes)

Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle.

  • 150 gram mykt smør

Smuldre det myke smøret inn i det tørre med fingrene.

  • 7,5 – 8 dl melk varmes til fingertemperatur (ca 37-38 grader)
  • 2 egg vispes inn i den lunkne melken

Bland alt det tørre med den fingervarme melke- og eggeblandingen. Elt godt enten med hendene eller med en kjøkkenmaskin. La deigen stå å hvile på kjøkkenbenken i 1-2 timer. Når den har hevet seg lenge og vel (det varierer litt i forhold til romtemperatur), kan du ta den ut på benken og kna den godt. En fin treningsøkt.

Tips 1: Bruk gjerne litt ekstra mel i eltingen om deigen føles for løs. Bruk litt mer lunken melk om deigen er for fast.

Dele deigen i tre slik at det blir lettere å jobbe med. Rull ut til en tykk og god pølse og del opp i små bolleemner (ca 80-100 gram alt etter som hvor store boller du ønsker). Rull ut boller og plasser de på bakebrett med bakepapir under seg. Det er god plass til 9 stk på et bakebrett om du vil lage store boller. Vil du lage mindre boller, får du plass til 12 stk på et bakebrett. Ha et rent klede over og la de heve igjen.

Jeg lagde 36 boller av denne deigen og de ble store og luftige.

I går dro jeg på fotballkamp imens bollene hevet seg store og fine. Mormors hveteboller gir lykke i heimen hver eneste gang.

  • 1 egg piskes lett

Tips 2: Pensle bollene rett før steking med egg slik at de blir blanke og fine.

Stekes på ca 180-190 grader i 10-15 minutter. Følg med da det er stor variasjon fra ovn til ovn. Varmluft er mitt valg om jeg kan velge.

Hva gjør disse bollene annerledes?

Hva gjør disse bollene annerledes enn andre jeg har bakt. Kanskje er det minner og tradisjoner som skaper magien. Det kan også være at mormor alltid benyttet melis istedet for sukker. Hun smuldret også alltid smøret inn i det tørre, i stedet for å smelte smøret i melken. Det blir en annen konsistens på bolledeigen. Det var visst slik de gjorde det i gamle dager har jeg forstått i ettertid og jeg ser at flere og flere kjente bakere velger samme teknikk. De kunne sitt bakverk våre forfedre.

Min versjon av mormors hveteboller

I senere tid har jeg tilsatt litt kardemomme og kanel for å gi litt mer smak til bollene. Bare en liten dæsj. Så tilsetter jeg litt ekstra melk da jeg liker deigen litt løsere enn oppskriften. Bare en liten dæsj. Noen ganger har jeg gult i midten. Ønsker jeg matte boller, lar jeg være å pensle med egg – det lærte jeg av en nabo da jeg var liten jente. Da blir det min versjon av mormors hveteboller.

Variasjoner av mormors hveteboller

Morsmors hveteboller gjort om til solskinnsboller. MaryAnn Skadal

Solskinnsboller
Trykk ett brett eller tre til litt flate boller. Når de er ferdig hevet lager du en grop i midten av hver bolle med fingrene dine. Fyll med deilig gul vaniljekrem. Klart du kan lage vaniljekrem selv, men det er lov å bruke den du får kjøpt i butikken som står i bakehylla.

Melisglasur
Lag deg en digg glasur av melis og vann og ha på toppen av bollene eller vaniljebollene. Lag glasuren så tykk eller tynn du selv ønsker.

Rosinboller eller sjokoladeboller
Ha rosiner i deigen eller hva med sjokoladebiter? Det er opptil deg. Lag din variasjon. Lag boller etter din personlighet og smak.

Kos deg. Hver dag i uken kan lages til kosedag. Alt kan tilpasses din nyanse og personlighet.

Har du en oppskrift du ønsker at jeg skal teste ut, send den til meg og plutselig er din personlige oppskrift å finne her hos meg.