MaryAnn Skadal sorg valg

Jeg visste at en dag skal vel også sorgen gi en eller annen form for læring. Men sorgen er ikke lett å dele eller å snakke om. En hel generasjon har blitt stjerner. De har vært mine stjerner hele livet gjennom, men nå er de alles stjerner høyt der oppe, langt der inne, langt der nede, ett eller annet sted. Det kommer an på øynene som ser. Siste stjerne reiste på ny ferd for noen uker siden. For noen en dyp sorg. For andre tid for ettertanke og refleksjoner. Enkelte fikk rom til å rydde opp i gamle feider. Vi er så ulike i måten vi håndterer dette på. Det finnes ikke noe rett eller galt. For meg var dette en gammel dame som hadde levd et laaangt og vanskelig liv. Jeg håper hun ble tatt i mot som stjerne der hun nå er. Jeg håper hun får nye muligheter og at det finnes noe mer…

For meg var dette ventet og jeg hadde fått laang tid til å forberede meg. Jeg hadde tatt bevisste valg underveis og fått sagt hadet slik jeg ønsket. Det var på mange måter en avskjed godt gjennomtenkt og reflektert fra min side. Men fryktelig trist allikevel. Fryktelig vanskelig allikevel. Men håndterbart.

Det er ikke alltid slik. Noen ganger får man ikke tid til å tenke og reflektere eller til forberede seg. Noen ganger blir verden revet bort i løpet av sekunder. Det er umenneskelig og urettferdig og fryktelig vanskelig.

I dag, en fredag før en helg, ønsker jeg å sende en spesiell hilsen til en av mine fantastiske nye bekjentskap. Hun har et ønske om å være gründer og har forberedt seg på det i lang tid nå. Hun har gjort nødvendige grep i månedvis for å være klar nok, tørre nok og vite nok. Veien frem har vært litt humpete, utydelig og litt vanskelig, men veldig lærerik.

Hva vil hun? Hva velger hun? Hvem vil hun være? Hva våger hun? Hva vil hun vise? Vi har hatt lange pauser for å tenke igjennom hvilken vei vi skal sende henne ut på. Men ofte er det noe som gjør at det stopper. Dette noe er veldig forståelig og det er veldig privat. Derfor har jeg ikke tenkt å nevne navn eller hva det er som gjør at ting stopper.

Men når ting er litt kronglete er det en veldig god ting å stoppe opp. Rydde litt. Reflektere litt. Tenke litt. Vi var nesten helt fremme ved målstreken, så ser jeg plutselig en melding.

«Det ble i dag veldig enkelt å velge! Familen først i en dyp tragedie»

På verst mulig måte fikk hun den pausen hun sårt trengte å gi seg selv. Hun trengte ikke pausen på denne måten. Hun trengte virkelig ikke flere tragedier i livet. Det å miste unge mennesker i nær krets er et tragisk tap. Da blir det plutselig enkelt å velge. Hun viste straks at nå måtte drømmen om gründer legges til side på ubestemt tid. Hun trengte ikke å bruke tiden sin på å fortelle meg det – det forstod jeg straks. Men ordentlig som hun er, ryddet hun også der. Imponert.

Jeg sender varme klemmer og gode tanker opp til øysamfunnet blant de fantastiske fjellene. De vet selv hvem de er. Mer trenger jeg ikke å si. Tårene triller for dere. Tankene flyr til dere. Ta vare på hverandre. Ta vare på dere selv.

Vanskelige valg blir lett

Det å velge er fryktelig vanskelig og mange unngår å ta valg. Det virker kanskje ikke viktig nok. Men har du noen mål og konrete ønsker, er valg lurt å ta. Plutselig er verden snudd på hodet og det er i verste fall ikke nok tid igjen til å velge annerledes.

Hva du vil, vet innerst inne bare du. Hva du skal velge, kan bare du velge. Hvem du vil være, kan bare du svare på. Hvilke vågesteg du skal ta, kan bare du bestemme. Hvordan du skal vise verden hvem du er, kan bare du gjøre.

Dine bevisste valg, gir mening for deg. Både privat og på jobb. Jeg håper du velger å velge bevisst uansett hva du måtte velge.

Jeg velger å sende en varm hjerteklem til ei som trenger det sårt. Ha en fin helg på tross av alt det vanskelige.