I juli kommer sommerparadiset Tjøme etterlengtet ut av sin vinterdvale. På sommeren bor vi midt i smørøyet. Så kommer september og det blir merkelig stille i nabolaget. På høsten er vi langt utenfor allfarvei. Sommeren var vakker, rar og uplanlagt tvers igjennom – ganske annerledes enn først tenkt på mange vis. To serviceinnstilte fugler hvisket meg forsiktig i øret: «Dere må bli med på «Popup Restaurant Glasshuset». Popup Restaurant Glasshuset ble sommerens høydepunkt. Nå kan du bli med på høstens mateventyr.

MaryAnnSkadal_blog_2016_livetblirsjeldenslikdetvartenkt.indd

Uten at de visste det, tilbød de oss akkurat det vi faktisk trengte: Litt ferie fra sommerens «alt annet enn planlagt dager». Én kveld, et steinkast unna vårt eget hus. Popup Restaurant Glasshuset med stjernekokker og vinkelnere (sommelier). To av disse driver Tjøme Kolonial i sammen og var kveldens skjønneste vert og vertinne for oss i juli. De hadde tatt med seg hver sin likesinnede på laget for å kunne presentere den vakreste kvelden for sine gjester. Vi trengte bare én kveld med en følelse av ferie og den ble tilfeldigvis tilberedt rett i vårt nabolag av noen andre enn oss selv . Det er virkelig stas at noen skaper liv og røre også på høsten på øyene vi er så glade i.

Popup Restaurant Glasshuset

Dobbeltdate kan fort bli mingling med fremmede i Glasshuset

Nære og gode venner ble med oss. Barna klappet av glede over at både mamma og pappa og tante og onkel dro på en slags dobbeldate. «Kom dere ut og kos dere ordentlig». Det eneste vi visste var at vi kjente et par til, at det skulle være ett felles langbord i et slags drivhuslignende lokale og fremmede skulle mingle til god mat og drikke. Ordet «mingle» er en utfordring i seg selv. Når du legger på «fremmede» blir det dobbelt utfordrende. Å mingle med fremmede kan fort bli langt utenfor komfortsonen min. Har du det som meg, kan jeg love deg at det går som regel greit. Det kan jo hende at å mingle med fremmede gir deg nye hyggelige bekjentskap. Med kokken Kim og vinkelner Linn rundt deg, blir du tatt vare på som aldri før. Kom deg ut og mingle med fremmede – dette er jeg veldig glad for å ha vært en del av. Det var usedvanlig hyggelig.

Da vi kom, åpnet det seg en vakker hage fyllt med all verdens grønnsaker og bærbusker – en del av vårt nabolag som vi aldri før hadde sett. Kanskje er jeg en av de få som sjelden går tur i andres hager uten at jeg er invitert inn av hagens eier. Selv om jeg er født og oppvokst i dette nabolaget, aner jeg fortsatt ikke hvem som eier denne hagen og dette fantastiske lokalet som i disse dager igjen forvandles til Popup Restaurant Glasshuset.

Glasshuset på Ødekjæret hadde vi hørt om, men aldri vært i. Vakkert. I enden av en blindvei som endte midt i denne fantastiske oasen. Bordet var omringet av drueranker og tomatplanter – nydelig dekket til sommerhygge. Så fyllte det seg opp med fremmede og minglingen var i gang uten at vi merket det. Noe utenfor komfortsonen, men med et sikkerhetsnett av venner ved min siden.

Rosagul sommersprø mingleakvarell

Rødgul sommersprø akvarell

«Rosagul sommersprø mingleakvarell» kunne vært en tittel til den første retten. Den gir deg den gode følelsen og løsningen på kveldens utfordring. Men den sier jo lite om hva rettens innhold egentlig er. Det tok ikke lang tid før drikke i glasset ble servert og et fat med reddiker i de lekreste rosa og røde toner og sommergule tomater ble båret ut på en seng av salt. Så enkelt og så godt. «Reddiker og tomater på en seng av salt» som i sammen så ut som en rosagul sommersprø mingleakvarell.

Det er noe eget med det som er dyrket med kjærlighet og servert med omtanke. At reddiker kunne smake så godt var nytt for meg. Tomatene fra Tjøme Kolonial hadde jeg spist nesten hver dag siden de åpnet dørene i våres. Tjøme Kolonial har fokus på økologiske og gode råvarer, og finnes i Tjøme sentrum til daglig. Perfekt start på en topp kveld. Dobbeltdate med mingling med fremmede i Glasshuset kan anbefales på det sterkeste. Rosagul sommersprø mingleakvarell var alt som trengtes for å sette stemningen den kvelden.

En positiv suksess med personlighet

Kokker og vinkelnere presenterer mat og drikke

Vertinnen Linn ønsket velkommen og beklaget først litt at det ble noe trangt rundt bordet denne kvelden. Popup Restaurant Glasshuset var noe nytt og lite visste hun at så mange ønsket å være med. Derfor ble det laget plass til flere enn først planlagt. Akkurat det gjorde ingenting. Mesterkokkene presenterte resten av rettene som skulle serveres utover kvelden. Stemningen rundt bordet steg med antall retter og vin i glassene. Til slutt var det en stor gjeng med nye bekjentskap.

Mye av suksessen ble skapt av de som inviterte og arrangerte. De gav av sin personlighet og håndterte det slik de ønsker at de ble vartet opp om de selv hadde vært gjester rundt bordet – slik føltes det, i hvert fall.

Et kunstverk av farger, råvarer og smaker

Kokkene lager mat mens vinkelnere mingler

Vi inntok den ene enden av bordet. Det var lengst unna toaletter og døra ut, men det viste seg å være nærmest der kokkene senere skulle grille én av rettene. Perfekt utsikt. Det er utrolig artig å følge med på hva mesterkokker gjør når de tilbereder mat.

Jeg skulle ønske jeg husket hva alle rettene var, men for meg spiller det egentlig svært liten rolle. Hver eneste rett var et lite kunstverk av farger, råvarer og smaker. En god blanding av sommer, sensommer og tidlig høst. Om du setter pris på gourmetmat, er du i de rette hender uansett hva Kim og Linn velger å servere deg. Selv de skarpeste ostene mot slutten av kvelden gikk ned på høykant hos min kjære mann som normalt kan strekke seg til en mild Brie foruten Norvegia og fløtemysost.

MaryAnnSkadal_blog_2016_livetblirsjeldenslikdetvartenkt.indd

MaryAnnSkadal_blog_2016_livetblirsjeldenslikdetvartenkt.indd

Fellesnevneren ble verdens sentrum for en kveld

Minglekveld i Glasshuset

Hvem hadde gjettet dette: I løpet av kvelden var vi hele 10 mennesker som skulle traske hjem over Røssesundbrua til og over øya Brøtsø. Gjengen var stor i forhold til hvor mange som pleier å skravle seg hjem på den smale og svingete Brøtsøveien. Denne kvelden var halve bordet enten bosatt på Brøtsø, sov over hos en eller annen på Brøtsø eller hadde store deler av sin barndom på Brøtsø. Brøtsø ble verdens nye sentrum, med andre ord – i hvertfall for en kveld.

Det var kun fordi Linn og Kim inviterte til Popup Restaurant Glasshuset som tiltrakk seg mennesker fra mange deler av vår verden. Det som skjer er jo at alle disse fremmede innerst inne har noe til felles som gjør at de melder seg på en og samme middag med fremmede. Denne kvelden ble Brøtsø en slags fellesnevner i tillegg til at alle digger gode matopplevelser.

Markedsføringstips til deg med egen bedrift

Forrige avsnitt er forresten et godt markedsføringstips for deg som driver en egen liten bedrift. Finn ut hva fellesnevneren for din målgruppe er på akkurat det produktet du skal selge her og nå. Formuler budskapet ditt rundt akkurat det. Denne gang var det kanskje «feriefølelse for en kveld med gourmetmat servert et bortgjemt sted i nabolaget med ukjente mennesker på kjent sommerøy». Kanskje ble det bare slik, men det var veldig lurt.

Hva er fellesnevneren til målgruppen? Hvem er de? Hva trenger de? Snakk målgruppens språk og tilby løsningen på deres utfordring.

Din tur i september

Du, nå kan du nyte en slik kveld. 24. september inviterer Linn og Kim fra Tjøme Kolonial igjen til gourmetkveld og Popup Restaurant Glasshuset. Denne gang med høsten som utgangspunkt for rettene. Hadde det ikke vært for at svigermor skal feire sin store dag denne kvelden, hadde nok vi hevet oss med igjen. En kveld med en følelse av ferie – nytelse fra ende til annen.

Popup Restaurant Glasshuset

Tusen takk for at vakreste Linn og løsningsorienterte Kim hvisket meg i øret i sommer. Tusen takk for at vi hver uke kan handle flotte økologiske matvarer hos dere i Tjøme Kolonial. Tusen takk for at dere helt plutselig velger å arrangere Popup Restaurant Glasshuset et steinkast unna der vi bor. Det er ingenting å lure på. Meld deg og dine på. Det er din tur i september.

PS: Denne kvelden lot jeg kameraet ligge igjen hjemme fordi jeg ønsket å fokusere på samtalen, opplevelsen og menneskene. Derfor er alle bilder tatt med mobilen på sparket. Ingen ansikter vises bortsett fra de som jobbet der. Det var rett og slett ikke planlagt at denne artikkelen skulle skrives og derfor er heller ingen av gjestene rundt bordet spurt om å være med på bilder. Jeg er hverken fotograf eller kokk og med stor respekt for deres yrker, ber jeg om forståelse for at bildene er uredigerte og ærlige – akkurat slik det var der og da.