«Si opp jobben og hopp». Du merker at du mistrives mer og mer på jobben. Du irriterer deg stadig mer over arbeidsoppgaver og kollegaer. Du har ikke helt forstått hvorfor det er slik, men nå nærmer det seg punktet der nok er nok. «Si opp jobben og hopp». Eller?

Å si opp jobben uten en liten plan, er modig. MaryAnn

«Si opp jobben og hopp» høres spennende ut. Flere ganger har jeg lyttet til slike samtaler i inspirasjonsgrupper jeg har vært en del av. «Du må våge å drømme større enn stort (som for de fleste er uhåndterlig). Du må gå etter drømmen din (med stor sansynlighet går du på trynet tusen ganger før suksess, men det nevnes ei). Du kan ikke bruke tiden din på en jobb du mistrives i (selvom du er avhengig av inntekt for å leve). Si opp jobben du har og finn på noe nytt (glemte visst å nevne at en liten plan kan være veldig lurt)».

Nesten hver gang hadde jeg lyst til å rope ut en protest. Det var en annen som hadde hovedrolle som rådgiver. Inspirasjonen gikk rett hjem og…

I neste øyeblikk postes denne meldingen på Facebook. «Endelig. Jeg sa opp. For en befrielse. Mindre jobbing, mer frihet, mer penger» Første tanke er alltid: «Wow det var modig.»

Ny melding på Facebook. «Er det noen som har en jobb til meg? Hva som helst.»

Oj. Hun sa opp uten å ha noe nytt å gå til eller en plan på neste steg. Hun sa opp hovedinntektskilden og begynner å bli desperat. Vi trenger faktisk penger for å overleve i 2016. Vi trenger ikke millioner, men vi er avhengig av litt for å ha balanse i hverdagen.

Si gjerne opp jobben og hopp, men en liten plan kan anbefales. Da snakker jeg av egen erfaring.

Si opp jobben og hopp x 4

Det er helt sant. Si opp jobben og hopp x 4 = egen erfaring.

Første gang trengte jeg nye utfordringer. Fra å være lærling i et bittelite reklamebyrå uten muligheter til å klatre oppover, gikk ferden videre til et større firma hvor det tilsynelatende var flere muligheter oppover i systemet. Jeg var i fast stilling med høy trivsel og sa ikke opp før ny jobb var funnet. Jeg var ung og klar for nye mål. Jeg sa opp jobben og hoppet, men jeg hadde en plan.

Andre gang følte jeg helt feil blikk fra en mannsdominert gjeng med kollegaer. Utfordringene ble tatt opp med sjefen, men ingenting ble gjort. Jeg gav meg selv denne utfordringen. «Om du ikke kan endre systemet du mistrives med, må du bytte arbeidssted». Parallelt med å se om systemet jeg jobbet i (plan A) var åpen for endring, la jeg plan B. Før jeg sa opp jobben, hadde jeg etablert eget firma og var klar for å teste det å skape noe helt på egen hånd. Systemet lot seg ikke rikke, jeg sa opp og noen uker etter satt jeg i eget kontor. Jeg sa opp jobben og hoppet, men jeg hadde en plan.

Tredje gang ble det for nært. Å bli en del av familiebedriften fra oppveksten, var for meg ingen god ide. Det var rett og slett noen andre sin drøm og sti. Det var en erfaring rikere. Kanskje sa jeg ja til å prøve mer med utgangspunkt av plikt enn lyst. Sånn er det av og til. Den gangen trengte jeg en pause og gav meg selv det. Jeg sa opp jobben og hoppet, men jeg hadde en plan

Fjerde gang fikk jeg velge. Endringer i en større organisasjon var på vei og de ønsket meg med på laget – om jeg selv ønsket å være med. Da måtte jeg virkelig gå inn i meg selv. «Er dette stedet for deg? Lærer du nye spennende ting? Gleder du deg til å gå på jobb? Vil du tjene mer eller få andre goder? Trives du med kollegaene du har rundt deg? Er det utviklingsmuligheter og karrieremuligheter? Blir du verdsatt nok? Hvilke muligheter finnes for deg her og andre steder? Hvilke verdier verdsetter du høyest?» Svarene kom fort og konklusjonen gav seg selv. Jeg fremskyndet egne vage tanker og la en rask plan. På to uker var jeg på egne bein igjen. Jeg takket nei og hoppet av, men jeg hadde en plan.

Jeg takket for meg og hoppet videre fire ganger, men jeg hadde alltid en plan.

Oppnåelig med små skritt

Ja, det var fire ganger modige valg i fire ulike faser av livet. Ja, det var en plan hver eneste gang. Det var også andre faktorer som gjorde det gjennomførbart. Planen var alltid oppnåelig med små skritt selvom stien var ukjent og kronglete.

  • Passe store drømmer
  • Oppnåelige mål
  • Liten risiko
  • Steg for steg
  • Inntekt og overskudd før forbruk

Dette er fem råd du kan ta med deg på din vei. Du kan drømme så stort du vil, bare de passer deg. Du kan ha så høye mål du vil, bare de er oppnåelige for deg. Du kan ha så stor risiko du ønsker, bare du klarer å håndtere motgangen som kommer. Du kan ta så store steg du vil, bare du er skodd for å gå dem. Du kan tjene så mye du ønsker, bare du sitter igjen med mer enn du bruker.

Det er nok av eksempler på det motsatte. Det er ditt valg. Det var derimot noe helt annet som gjorde at vågestykkene mine kunne gjennomføres uten magesår.

Hovedinntekt og Bonusinntekt

Hver eneste gang jeg valgte å si opp jobben og hoppe videre, hadde jeg min mann ved min side. Han tjente nok til at vi i sammen kunne ha det helt fint i vår hverdag. Det var ikke rom for luksus, men vi klarte oss bra. Vi levde vel på mange måter etter de samme fem rådene som nevnt over, også i hverdagen og privatlivet vårt.

Hovedinntekt og bonusinntekt var det som skapte balanse. Hans inntekt skapte trygghet. Min inntekt skapte nye muligheter.

Min inntekt gav oss mulighet for større drømmer, høyere mål, større risiko, større steg og høyere forbruk. Vi var aldri avhengig av min inntekt for å ha fine nok dager.

Si opp jobben og hopp, men ha en plan

Å si opp jobben og hoppe uten en plan for hvor hovedinntekten skal komme fra, ville vært et for stort vågestykke for meg. Det er mange som gjøre det. Det er opptil deg. Kanskje er det lurt, men jeg hadde aldri turt.

Så ber jeg deg også tenke etter og være helt ærlig med deg selv. Er det bare alle andre sin skyld at du ønsker å gå videre eller at du mistrives? Kan det også være noe med din måte å se ting på, din måte å være på, din måte å ta ting imot på og din måte å tenke på?

Gresset har som regel nesten samme farge på neste jobbvei. Vi kan ofte gjøre fint lite med systemet eller andre mennesker rundt oss, men vi kan gjøre en hel del med oss selv om vi åpner opp for at det faktisk går helt fint.

Den du til en hver tid velger å vise at du ovenfor andre, er til en hver tid markedsføring av deg selv – både hjemme og på jobb.