Via Ferrata rett borti gata. Med venner og familie rundt om i Norges land som ofte ønsker aktive dager på Tjøme, sitter vi av og til og lurer på hva vi skal finne på denne gang. Det vi lett glemmer er at rett borti gata finnes det klatre- og rappelleringsopplevelser med fantastisk utsikt utover Oslofjorden. «Har dere lyst til å være med på Via Ferrata?» «Hva er det?» «Det er et knalltøft sted med klatring og rappellering rett borti gata. «Ja, det vil vi», ropte ungdommene. «Vi er med», svarte de voksne med litt større spørsmålstegn i panna.

Via Ferrata Tjøme, klatresele og hjelm

Ja, det er spørsmål jeg ofte får. «Hva er det?» «Hvor er det?» Med tillatelse fra både deltagere og Aktiv Fritid har jeg tenkt å vise litt av vår dag. Det skal også sies at jeg med ujevne mellomrom jobber for Aktiv Fritid både med å gi råd rundt markedsføring og som instruktør når store og små grupper har booket «opplevelser med utsikt» på Tjøme. Denne artikkelen er derimot ikke et betalt oppdrag. Det er kun privatpersonen MaryAnn som har lyst til å vise dere hva dere faktisk kan oppleve rett borte i gata for her vi bor.

Det som er så rart er at når vi er på ferie andre steder, søker vi ofte utflukter og aktiviteter som vi mer enn gjerne betaler for. Når vi er hjemme, har vi problemer med å se hvilke muligheter som finnes her vi er. Hjemme er hverdagen altoppslukende og det eneste stedet jeg er innom med jevne mellomrom er matbutikken, fordi mat må vi ha. Bare i dag var det ei som sa til meg: «Det er så lenge siden du har vært innom. Hva driver du med om dagen?» Ja, hverdagen tar tiden og det er få som ser meg ofte. Innimellom er det gøy å gjøre helt andre ting. Når vi får besøk, gir det oss en gylden mulighet til å snu ryggen til hverdagen og bytte det ut med herlige ferieopplevelser i nabolaget sammen med venner og bekjente.

Via Ferrata kort fortalt

Via Ferrata Tjøme, første del med opplæring

«Hva er Via Ferrata, tante»? Via Ferrata er å klatre nedover, bortover og oppover fjellvegger. Vi får opplæring i hvordan å klatre med tau og sikring ned fjellveggen. Vi får opplæring i hvordan å sikre oss i vaiere og stiger langs ulike klatreruter nedover, bortover og oppover fjellvegger. Vi skal også ballensere over et høyt juv. Hele tiden er vi sikret godt, men det kan være litt ufordrende og kanskje ikke alle tørr alt. Det er lov. Du bestemmer selv hva du vil prøve og sier selv stopp om det er for høyt eller for vanskelig. Det er ulike vanskelighetsgrader slik at du kan hoppe over det som ikke er for deg. Du skal prøve å bruke fjellveggens mange sprekker og naturlige grep, men det er alltid en vaier du kan holde deg i om det er for utfordrende. Høres det gøy ut? «Ja, det gjør vi. Er det langt av gårde?». Nei, det er rett borti gata.

Velkommen til Aktiv Fritid

Via Ferrata Tjøme, rappelleringskurs nedover fjellveggen

Da vi kom frem, møtte Kita oss med gledesbjeff. Vi er ikke hundevante og vi tok derfor noen minutter hvor vi ble kjent med hunden som ofte er med eieren sin på jobb hos Aktiv Fritid. Minstejenta, yngste sønnen min og meg selv er nok mest skeptiske for hunder. Det kom ei god lita hånd inn i tantes hånd og et håp om at hunden var verdens snilleste. Vi har nemlig opplevd ordentlig sinte hunder hvor to av oss ble bitt kraftig. Kita er bare god og snill og hun diltet rundt på området hele dagen sammen med oss uten at vi var redde for den. «Velkommen til Aktiv Fritid», sa Berit og Kita.

Berit er eieren av Aktiv Fritid og er den tøffeste dama jeg kjenner. På med klatresele og hjelmer og annet sikkerhetsutstyr. Så bar det opp en bratt trapp og rappelleringskurs stod for tur. Noen av oss hadde vært med på dette før, for andre var det første gang. Berit tok seg av rappellerings- og klatrekurs med mine gjester, mens jeg hang opp sikringstau på turens første rappell etter opplæring-jomfru-turen. Det er mer fokus når noen andre enn mamma og tante gjennomgår sikkerheten. Det lyttes mer til en vi ikke kjenner så godt. Noen var uten frykt for høyder og andre syntes høyder var ganske skummelt. Med andre ord var vi en helt gjennomsnittelig gjeng med mennesker – akkurat som deg og dine venner.

Instruktørens oppgave er å lære gjestene sikring i fjellveggen, roe nervene til de mest engstelige og kanskje roe innstillingen til de fryktløse om nødvendig. Vi skal ha respekt for fjellveggene som skal utforskes og vi skal føle det trygt hele veien. Det er faktisk godt å vite at det alltid er opptil en selv og avgjøre hvor vanskelig rute som skal velges eller om vi kanskje skal stå over en liten del. Har du spørsmål eller er usikker er det en instruktør i nærheten som kan hjelpe deg.

Sikringskurs – fra toppen og ned og opp igjen

Via Ferrata Tjøme, lærer å sikre oss i fjellveggen

Rappelleringskurs er alltid morsomt. Noen tar utfordringene på strak arm. Andre har rynker i hele ansiktet og er superskeptiske. Slik var det også for mine gjester. Det skal også være sagt at jeg selv var skeptisk første gang, men hos Aktiv Fritid lærte jeg å stole på utstyret og meg selv. Jeg kan raskt relatere meg til gjestenes følelser og hjelpe de igjennom. Dette har jeg opplevd selv, overvunnet og mestret. Det kiler alltid litt i magen før start, men så fungerer det vi har lært og guiden er alltid med langs veien. Gutta mine har gjort dette flere ganger, men de blir alltid sendt gjennom sikringskurset slik at de skal huske hva de gjorde sist. En kjepphøy innstilling blir fort parkert på bakkeplan. Riktig sikring har ingen vondt av å høre flere ganger.

Berit er superflink til å lære hvordan fjellveggen angripes fra toppen og ned – rappellering. Gjestene følger nøye med og sommerfuglene kriblet i magen da de nærmet seg fjellkanten. Det var nå det gjaldt. Berit var med hele veien og sjekket at alle fikk det til. Vi prøvde flere ganger med instruktør og senere helt alene. Mestringsgleden var stor når føttene traff bakken noen meter lenger nede. For en herlig gjeng. Alle gjennomførte. Alle turte. Noen hadde nå en følelse av at «dette fikser vi greit». Andre hadde en naturlig følelse av «fortsatt litt redd» med seg. Det kuleste var at alle ønsket å bestige neste fjellvegg. Denne gangen bortover og oppover sikret til en vaier – Via Ferrata.

Klare for Via Ferrate koblet vi oss til en vaier som viste klatreruta oppover fjellveggen. Vi startet alle på samme sted, men mot slutten kunne vi velge lett eller vanskelig rute opp til toppen. Allerede her valgte de fleste den vanskeligste veien. Imponerende gjeng jeg hadde rundt meg. På toppen måtte vi rappellere ned igjen en litt høyere fjellvegg enn der vi ble lært opp. Noen av barna gjorde dette uten frykt, de fikk raskt beskjed om å vente neste gang slik at jeg rakk å sjekke at sikringene var gjort riktig. Andre tok det mer med ro og sjekket både to og tre ganger for å være helt trygge på at alt var rett. Ned kom vi alle sammen. Nå var vi lært opp i både Via Ferrata og rappellering og turen kunne starte på ordentlig.

Via Ferrata på egenhånd med guide

Via Ferrata Tjøme, alle stertet over et juv med fantastisk utsikt over Røssesundet og Hvasser

Via Ferrata turen hos Aktiv Fritid starter med å ballansere over et juv med vanvittig utsikt over ytre Oslofjord. Det var ganske høyt, men vi var sikret godt. Alle gikk over, bortsett fra meg som tok bilder av de andre. Juvet har jeg vært over mange ganger og nå lot jeg gjestene mestre. Det kriblet nok i et par mager, for det er et stykke ned til bakken. Så var det en ny Via Ferrata av det snille slaget. Nedover, bortover og oppover. I enden av den ventet en enkel rappell og en ny hyggelig Via Ferrata. Til nå var alle samlet og alle gjennomførte. Store smil og en god porsjon stolthet over å klare alt så langt. Stas.

Via Ferrata Tjøme, en snill og slakk rappell er godt å starte med for alle

Så kom første ordentlige valget for gjengen. En spektakulær rappell vendt mot Røssesundet. Du føler at du er på toppen av Tjøme og ser langt inn i Færder nasjonalpark. Utfordringer var at vi nå skulle ned en høy fjellvegg med overheng. To tøffe menn som begge har mestret denne rappellen flere ganger, tok første turen ned. Han ene er også av og til instruktør hos Aktiv Fritid og har drevet med dette i mange år. På den måten kunne de hjelpe til å gjøre turen for de andre litt enklere. Så var det tre fettere som tok utfordingen med glans. Litt småskummelt med en gang, men deretter var det bare spennende.

Via Ferrata Tjøme, en spektaktulær rappell ned mot Røssesundet med utsikt ut i havgapet

Det er høyt ned og at noen backer ut akkurat her, er helt normalt og helt forståelig. To valgte å stå over da de nærmet seg kanten av fjellet og tittet ned. De sikret seg og startet med små skritt mot kanten. Det er langt ned og de så fort sin egen begrensning. Vi hjalp dem opp igjen. De samlet nervene og valgte en enklere rute herfra. De som tok utfordringen var ordentlig stolte og syntes det var stor stas. Berit guidet videre til en enklere rute og jeg rappelerte ned for å guide videre på den tøffeste ruta. Derfra kunne jeg også være fotograf på den vanskeligste delen av Via Ferrata. Fra skogen ved vannkanten kunne jeg følge hele klatreruta og motivere de som fikk størst utfordringer.

Via Ferrata Tjøme, tre ungdommer og to staute karer mestrer fjellveggens utfordringer

Mektig imponert. Dette er en vanskelig trassé (og faktisk helt ny den dagen vi var der), men desto morsommere når du er ferdig. Fem av åtte tok denne ruta. Ingen gav opp underveis, men de ble ordentlig slitne og følte til tider at det var i overkant vanskelig. Det fine da, er at det alltid er en vaier som kan hjelpe deg litt på vei om du sliter med å rekke frem til fjellets naturlige grep eller om fjellet gjemmer sine sprekkene litt for godt. Så gjaldt det å ta gode pauser når små fjellhyller inviterte til det. Å samle krefter var helt nødvendig med jevne mellomrom. For en gjeng. To staute karer og tre tøffe ungdommer fra 13 til 16 år. 11-åringen og hennes pappa valgte en snillere rute og mestret den løypa med glans.

Via Ferrata Tjøme, høyt henger de, slitne blir de, mestrer gjør de.

Gjengen fulgte vaierløypa opp til toppen av fjellet igjen hvor de ble gjenforent med de to andre. Ny rappell sto for tur og her filmet jeg nedenfra. Den ene etter den andre kom susende nedover. Så ble det bråstopp. «Hva gjør vi her?» Fjellet går brått innover og du får en følelse av at det ikke er noe sted å feste foten. Slik er fjellet mange steder, men det er overvinnelig. «Steg for steg, rolig og trygt. Så slipper føttene fjellveggen og du henger i lufta. Nå firer du deg rolig ned i sikringstauene, før du fortsetter til fjellets rot.» Denne rappellen er ganske spektakulær, men det var kun en som valgte å stå over denne. Minstejenta kom seg også ned sammen med onkelen trygt ved sin side. Stolt. Så fulgte en slakk Via Ferrata der nerver og krefter kunne samles igjen.

 

Via Ferrata Tjøme, rappell med overheng var mulig å gjennomføre for denne gjengen.

Valgets kval stod for tur igjen. Vanskelig, middels eller lett rute? De var så slitne på dette stadiet at den mest utfordrende delen bla valgt bort av samtlige. Middels rute havnet de på og klatret til toppen av fjellet. Nå var rappellering og Via Ferrata gjennomført. Slitne og stolte. «Neste gang tar vi den siste vanskeligste delen også», ropte de i kor. Herlig innstilling.

Via Ferrata Tjøme, lette og tøffe ruter om hverandre.

Zipline og spaghetti i premie

Nå ble sikring for Via Ferrata fjernet og byttet ut med sikring for Zipline. En etter en suste vi mellom fjellveggene, høyt der oppe. Vi nøt utsikten mot Danmark i mens vi ventet på vår tur. Herlig måte å avslutte på. Svisj og hyl om hverandre. Fire timer med mestring og utfordringer ble premiert med Zipline og nå var det bare glede å spore. Herlig dag. Dette må vi gjøre igjen! Slitne og sultne. Hjemme ventet en stor gryte med spaghetti som ble slukt i sin helhet.

Motivator og fotograf

Å skryte på meg å ha gjennomført Via Ferrata denne dagen, kan jeg ikke gjøre. Men du verden så gøy det er å ha bilder av gjengen i fjellveggen. Det var også godt for et par av dem at jeg fulgte med fra bakken og kunne motivere på det vanskeligste og vise veien videre. Som instruktør kan jeg når som helst gå løypa i sin helhet og når jeg har gjester med meg har jeg fokus på å gi dem en fin og trygg dag. Da inntar jeg gjerne rollen som motivator og fotograf. Det håper jeg også er til glede for deg slik at du får et godt innblikk i hva Via Ferrata er og at du faktisk kan gjøre det rett borti gata på Tjøme. Ta kontakt med Aktiv Fritid – opplevelser med utsikt på Tjøme.